İş kazasının tespiti davası, bir iş kazasının kuruma bildirilmemesi veya kuruma bildirilmiş olmakla beraberinde, gösteriş tarafından yürütülen inceleme ve tahkik sonucunda iş kazası olmadığının sabitleme edilmesi halinde işçi tarafından açılması müstelzim davadır. Bu dava ile mahkemeden, işçinin başına gelmiş olan vakasın hukuki niteliği itibariyle "iş kazası" olduğunun saptama edilmesi istenir.
hukuka şayan deliller sunulmak suretiyle, vakasın iş kazası bulunduğunun tespitine ilişik olarak mahkemeden talepte bulunulabilir.
Fevkda laf ile ilişkin olarak iş kazası tutanağı nasıl tutulur, içeriğinde neler olmalıdır, bu tutanağın tutulmasında halinde iştirakçi neler yapabilir kabilinden iş ile ilişkin heves edilenleri genel hatlarıyla açıkladık.
Hangi meslekletmeler iş kazası teşvikinden faydalanacak, teşvik oranları ve yararlanma süresi ne olacak?
……………………………………………………………………………………………………………………..
Iş akdine basıcı çaldatmaışan sigortalıların iş kazası hallerinin bildirimi işlemverenleri tarafından kuruluşlmalıdır. İşverenlerin iş kazasını;
İş kazası bildiriminde yaşanabilecek hataların sebepleri şunlardır: SGK sistemi ile dayalı yaşanan bir mesele iş kazası giriş kaynaklı olabilmektedir.
Bir iş kazasının meydana gelmesi durumunda dokumalacak olan ilk iş, kazazedenin afiyet durumunun güvence şeşna hileınması, mümkünse bu konuda eğitimli eşhas tarafından namına ilk lütuf mimarilması ve cankurtaran ile kolluğun fenomen adına intikalinin esenlanmasıdır. İş kazasının meydana geldiği yerdeki deliller toplanmalı ve iş kazasına ilişikli olarak tutanak tutulup SGK'evet bildirimde bulunulmalıdır.
İş kazası nâkil özlük uğradığı zararın artmasına kendi ihmaliyle saika olursa namına verilecek ödenekler %50’yi geçmemek kaydıyla azaltılır.
İş kazası raporu kulaklıın ne bulunduğunu hunıtlayan en önemli belgedir. Belgede yargı yapan kişiye ve kazanın oluş şekline ilişik detaylar iz aldatmaır.
Kuruma bildirilen vakasın iş kazası önemlip adetlmayacağı üzerine bir karara varılabilmesi dâhilin gerektiğinde, Kurumun denetim ve kontrolör ile yetkilendirilen memurları tarafından veya Vekâlet iş denetmenleri vasıtasıyla soruşturma mimarilabilir.
İş kazası tutanağı bulunmadığı durumlarda şifahane tarafından hazırlanan iş kazası raporu ispat aracı olacaktır.
İş kazası dolayısıyla tazminat davası açma süresi; iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 sene olarak sınırlıtir. İş kazası sonrası yaralanma (maluliyet) yahut ölüm olması ortada zamanaşımı bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Bir kulaklıın iş kazası skorlması yürekin lüzumlu hususlar 5510 sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Dirimlik Sigortası Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilir. Buna bakılırsa bir kulaklıın iş kazası nüshalabileceği durumları şu şekilde sıralayabiliriz: